LÄGG EN BESTÄLLNING IDAG OCH DIN ORDER LÄMNAR PRODUKTIONEN INOM 48 TIMMAR

Optimera för bästa tryckresultat

Pixelgrafik 

Passar bra för foton eller motiv som är mycket detaljerade, som teckningar, illustrationer och motiv med färgtoning.

Filformat och upplösning

Vi har specifika krav på din design:

 • Filformat PNG, JPG, BMP eller GIF
 • Maximal filstorlek 10 MB
 • Bildens längsta sida har minst 4 000 pixlar
 • Ta bort oönskad bakgrund 

Även om vi accepterar flera filformat så rekommenderar vi att du använder dig av PNG då den största fördelen är att detta formatet stödjer transparenta bakgrunder.

För att uppnå ett så bra tryckresultat som möjligt är upplösningen och storlek avgörande. Vi rekommenderar att skapa din designs längsta sida med minst 4 000 pixlar. Det gör att man kan ändra storlek på din bild utan några större kvalitetsförluster och få ett skarpt tryckresultat på alla områden - oavsett vilken produkt. 

Ta bort oönskad bakgrund

Det är viktigt att tänka på att ta bort oönskad bakgrund och sedan spara filen till formatet PNG. Skulle detta inte göras så trycks bakgrunden också på tröjan, det vill säga att det räcker alltså inte att göra bakgrunden vit för då trycks det också en vit bakgrund på tröjan.

För bästa tryckresultat se bild nedan till höger:

Inga färgövergångar med transparens

För att få bästa tryckresultat så sprutas vanligtvis ett vitt ytlager på produkten. På detta lager trycks sedan din design. Därför får inte din design innehålla några färgövertoningar med transparens. På halvtransparenta områden skulle i så fall det vita ytlagret kunna lysa igenom. Vårt tips för avancerade användare: För att ändå få en effekt som vid transparenta övergångar kan du använda raster- och halvtoneffekter som funktionen ”lös upp” eller ”gitter” i ditt grafikprogram. 

Ta hänsyn till färgskillnader i CMYK- och RGB-läget

På skärmen kan det upplevas att din design är lite mer lysande och starkare än på den färdigtryckta produkten. För att färgerna på din tryckta produkt ska verka lite mer intensivare kan du försöka med följande:

 • Öka ljusstyrkan på din design. Den tryckta produkten strålar aldrig lika klart som samma bild på skärmen. Tänk alltid på att skärmen har sin egen ljuskälla, medan trycket endast reflekterar ljuset.
 • Ställ in kontrasterna på din grafik särskilt högt och höj färgmättnaden. Du kommer att se att ”för mycket” modifieras i tryckresultatet.
 • Ladda alltid upp din grafik i RGB-läget. Våra programvarusystem arbetar med detta färgområde, och därför kan man förvänta sig mindre färgavvikelser med RGB-filer än med CMYK-filer. 

 

 

Vektorgrafik

Passar bra för mindre komplexa motiv och geometriska former som texter, logotyper och serier med högst 3 färger. 

Filformat och upplösning

Vi har specifika krav på din vektorgrafik:

 • Filformat: .ai eller .svg
 • Minsta storlek: 10 x 10 cm
 • Största storlek: 38 x 38 cm
 • Minsta diameter för linjer eller motivdetaljer: 1,5 mm
 • Högst 3 färger, separat skapade på en nivå
 • Ingen färgtoning
 • Texter och former har omvandlats fullständigt till stängda banor

Mäta och anpassa linjernas tjocklek

För att flex- eller flockfolien med din design inte ska gå sönder när resterna tas bort måste de minsta elementen vara minst 1,5 mm, vilket även kallas linjernas tjocklek. Dessutom bör avståndet mellan de enskilda elementen uppgå till minst 1 mm så att den överflödiga folien kan tas bort utan problem.

Mäta linjernas tjocklek: För att kontrollera om linjerna i din design är tillräckligt tjocka skapar du en cirkel med diametern 1,5 mm och lägger den över den tunnaste linjen i designen. Om cirkeln passar i linjen utan att skjuta ut är linjen tillräckligt tjock. Upprepa samma sak med en cirkel med diametern 1 mm för att mäta mellanrummen i din design. Om cirkeln passar i det smalaste mellanrummet är det tillräckligt stort.

Viktigt: Gör inte din design för stor. Om du förminskar det kraftigt senare när det placeras på olika produkter kan det hända att den minsta diametern inte längre upprätthålls. I detta fall kan vi inte trycka din design felfritt.

Stänga kurvor

När plottermaskinen stansar ut din design skär den ut det ur tryckfolien längs kurvorna. Om plottermaskinen kommer till en öppen ände av en kurva försöker den stänga den. Den letar då efter en slumpmässig ankarpunkt i närheten och skär en rak linje till denna punkt. Om kurvan inte är stängd blir det fel på din design.

Omvandla allt till banor

Din design kan endast tryckas felfritt om alla objekt har omvandlats till banor. Så är dock inte alltid fallet. Ett typiskt exempel är texter som endast sparas som textfält. När du skapar dem bör du därför se till att alla element är inbäddade som banor. Använd funktionerna ”Kombinera”, ”Slå ihop” eller ”Omvandla” i ditt grafikprogram. 

Frågor eller hjälp

För mer frågor eller hjälp kontakta oss via vårt kontakformulär så ska vi komma fram till en lösning tillsammans!