Snabb Gratis Leverans → Vi skickar 95% av alla beställningar inom 48 timmar, schysst va?🚀

Att designa sin egen tröja skapar ett starkare varumärke

t-shirt med tryck

Bild: egendesign.com

Det finns inget mer personligt än att ha din egen design tryckt på tröjan. Det kan vara en symbol som betyder mycket för dig, en text som står dig nära, företagsloggan eller din alldeles egna design. Fördelarna med att designa sin egen tröja är många – och vi ser dom.

”Att designa är mycket mer än att bara montera, ordna eller till och med redigera; det är att tillföra värde och mening, att belysa, att förenkla, att klargöra, att ändra, att hedra, att dramatisera, att övertala, och ibland även att roa.” - Paul Rand

I den här artikeln så kommer vi att gå på djupet med allt som tryck på kläder innebär. Du får ta del av värdefulla tips för att göra din egen design och vi tar dig genom processen om hur texttryck går till. Vi kommer att gå in på historien bakom logotyper och saker du förmodligen inte visste om välkända företag. Du kommer även lära dig hur du ska designa dina företagskläder – trevlig läsning. 

 

Designa företagskläderna på rätt sätt 

Företagskläder är enormt viktigt för företag. Varför? Jo, vi börjar med att lista tre olika fördelar. 

 • De bygger förtroende för företagets verksamhet och kunder får ett seriösare intryck

 • Anställda känner större tillhörighet i företaget när alla klär sig i företagskläder

 • Varumärket sticker ut mer bland både kunder och konkurrenter
 • Hur ska du börja processen med att designa företagskläderna? Först och främst, du kanske vill skapa en företagslogga. Här krävs det strategiskt tänkande för att kunna skapa en så effektfull logga som möjligt. Det gäller då att se över ditt företags kärnvärderingar. Så, vad står ditt företag för? Vilket budskap vill företaget förmedla till kunderna? Det kan till exempel handla om färger. Färger har en stor inverkan på oss då de kan framkalla känslor och förstärka budskap. 


  T-shirt med flextryck

  Bild: egendesign.com

  Låt oss titta närmre på vad de olika färgerna ger oss för känsla.

  Vi börjar med blå. Blåa logotyper är det mest populära valet för företag. Vi förknippar färgen blå som stark, förtroendeingivande, ärlig och lugn. Ett av företagen som valt en blå logga är Facebook.

  Vi går vidare till färgen röd. Röd är en kraftfull färg som symboliserar uppmärksamhet, passion och spännande. Ögat uppfattar färgen röd snabbast då den kan höja människors pulsfrekvenser – tro det eller ej. Coca Cola är ett av de stora företagen som har en röd logga.


  Slutligen, färgen gul. Gult symboliserar optimistisk, självsäker och logisk. Det är en ljus färg som sticker ut. McDonalds är ett företag som valt färgen gul då dom vill att kunderna ska associera dom med lycka. 

  Som vi tidigare nämnt, för proffsigt intryck är det viktigt att ha arbetskläder och firmalogotypen tryckt på dom. En vinnande logotyp ska vara unik, igenkännande och skapa nyfikenhet. En logotyp kan säga så mycket mer om ditt företag än vad en mängd ord kan. 

  Vi går vidare till design-processen av dina arbetskläder. Nedan kommer vi att lista några viktiga punkter för att lyckas med företagskläderna.


 • Fundera på vad du vill få ut av företagskläderna
 • Vill du fokusera på reklam och kanske har möjlighet att ge ut gratis T-shirtar med tryck för reklamsyfte? Eller vill du att dina företagskläder ska spegla företagets kärnvärderingar? 


 • Vad är din budget och antalet produkter
 • Fundera ut hur många produkter du behöver, därefter kan du matcha det med din budget. 


 • Brainstorma olika designer 
 • Var kreativ och brainstorma gärna idéer i grupp. 

  ”Design is the silent ambassador of your brand.” – Paul Rand

  Hur går texttryck till

  Texttryck på tröjor spreds genom Europa i början på 1900-talet, men det var inte fören på 60-talet teknologin utvecklades för mass-produktion. Maskinerna har såklart förbättrats enormt fram till idag, men det är viktigt att komma ihåg hur allt startade. Efterfrågan på tryck på tröjor ökade drastiskt på 60-talet. Den utvecklade teknologin hade gjort tryckningsprocessen snabbare, men inte tillräckligt snabb då efterfrågan var för stor.

  De moderna tryckmaskinerna vi använder idag går inte att jämföra med 60-talets maskiner. Digitala revolutionen har gjort att vi numera använder oss av datorer. Det tar oss vidare till de moderna tryckmetoderna.

  För att få det bästa tryckresultatet är det viktigt att hitta rätt tryckmetod. Den kanske mest populära metoden kallas digitalt direkttryck. Vi på Egendesign använder oss av digitalt direkttryck på de flesta av våra produkter och resultatet har aldrig svikit oss. Men hur fungerar egentligen denna effektiva tryckmetod? 


  t-shirt med digitalt direkttryck

  Bild: egendesign.com

  Digitalt direkttryck kan ses som en typ av skrivare. Tryckningsprocessen kräver inga tryckplåtar då allt sker digitalt. Tryckfärgen sprutas direkt på klädesplagget och den höga färgbriljansen håller länge. Det är helt enkelt en okomplicerad process som ger ett bra resultat.  

  Vissa produkter är inte kompatibla med digitalt texttryck, då använder man sig av andra tryckmetoder – plottertryck, till exempel. Artiklarna som passar för plottertryck har låg bomullsandel eller så är produkten för stor för tryckmaskinerna. Plottertryck är även lämplig för logotyper, då det krävs mindre mönster och text. 

  t-shirt med flocktryck

  Bild: egendesign.com

  Plottertryck utförs genom vektorgrafik och den här metoden får inte bestå av mer än tre färger. Så här går det till:


  Vi börjar med att skära ut ett motiv maskinellt ur transferfolien. Sedan skär vi med en transferkniv längs motivets kurvor. Varje tryckfärg skärs ut ur en egen folie och i slutändan är det bara motivet kvar. Motivet placeras på T-shirten och smälts under värme och tryck. Folien tas bort och T-shirten är färdig.

   

  Tips på hur du kan göra din egen unika design

  Att skapa sin egen design ska vara kul och inspirerande. För många av oss är våra favorit-tröjor ett sätt att uttrycka vem vi är. Har du designen tryckt på din tröja så är det bland det första man ser, vilket betyder att designen är ditt ansikte utåt, vare sig det gäller dig som privatperson eller i företagssyfte. 

  Just därför ska vi lista några viktiga tips innan du börjar skapa din design.


 • Sätt färg på det hela
 • Många fastnar vid neutrala färger då det kan kännas som ett säkert kort. Men en färg kan liva upp designen och din tröja. Tänk så här: Vilken är din favoritfärg? Blå? Eller kanske rosa? När du valt din färg så ska du sedan hitta en annan färg som sticker ut från den första färgen du valde. Låt oss säga att du valde färgen blå. En färg som sticker ut från färgen blå är till exempel orange. Det gäller att hitta en bra färgkombination för en unik och intressant design. 

  t-shirt med digitalt direkttryck

  Bild: egendesign.com


 • Bli inte överväldigad av alla beslut 
 • Det är lätt att bli överväldigad när man har många idéer och designer att välja mellan. Gå på din magkänsla och bestäm dig för en. När du väl har valt din design så är det svåra över, resten av processen kommer att vara betydligt lättare härifrån. 


 • Låt någon annan få se din design
 • När din design väl är klar – visa det gärna för någon annan. Passar designen din personlighet? Utstrålar designen företagets värderingar? Vissa saker kan du inte se som designer och ibland går det helt enkelt inte som man tänkt sig. Här kan du få värdefull feedback och inspiration med hjälpen av andra. Kan någon annan se något som du inte ser? Mycket möjligt skulle vi säga. 

   

  Historien bakom logotyper 

  Logotyper är något vi ser överallt, vare sig du tänker på det eller inte, vi kommer därför prata om historien bakom logotyper och hur viktiga de är. 

  “The strongest logos tell simple stories.” – Sol Sender 

  Den första moderna logotypen skapades i början på 1900-talet, men grafiska symboler kan spåras över 5000 år tillbaka i tiden. Det betyder att vi i flera tusen år har identifierat oss med olika emblem, det vill säga märken. Märken, eller logotyper, handlar generellt om att stå ut från mängden eller att man vill visa att man tillhör ett team. Det hela handlar om ett sätt att kommunicera då märken sänder ut meddelanden som reflekterar en viss personlighet. 

  Nike jacka

  Bild: Unsplash

  Den kanske mest kända loggan står Nike bakom. Men det som inte alla vet är att ”Just Do It”-företaget har en intressant historia bakom den så kallade swooshen. Året var 1971 och studenten Carolyn Davidson fick uppdraget att designa Nikes nya logga. Hon fick betalt så lite som $35 och lyckades skapa en unik symbol som snabbt blev världskänd. Företaget är idag värt över $30 billioner. 

  Digitala revolutionen har förbättrat förutsättningarna för logotypdesign. Vi använder oss numera av designprogram som Photoshop, Illustrator eller Canva för att skapa loggor. Något som är märkbart är hur de enkla logotyperna ofta ”håller längre”. Det vill säga, de enkla loggorna behöver inte bytas ut då de är klassiska och klarar många sekler. 

  Chanel är en av de som har behållit samma design på sin logga väldigt länge. NK är ett annat exempel på en enkel och klassisk logga som funnits i många år. Det vill säga – en okomplicerad design verkar vara det bästa alternativet. 


  Mode kommer och går, men att sätta tryck på kläder är en trend som förblir – för du bestämmer exakt vad du vill ha för design. Det är personligt och unikt, vilket också gör det till en utmärkt present att ge bort. Vi hoppas att artikeln har gett dig inspiration och vi ser fram emot att se din design!

  Börja designa

  Läs fler inlägg från Egendesign.com


  T-shirts
  Justering av priser
  Vi kommer att justera våra priser den 19 oktober, prisjusteringen kommer att variera för olika produkter.Detta med an...
  Läs mer

  teamwork
  5 tips för hur man engagerar teamet på jobbet (bland annat med egendesignade produkter!)
  Oavsett om du är chef, arbetsledare eller ansvarig för ett team vet du om att du stundvis behöver genomföra handlinga...
  Läs mer

  tryckeriet
  Hur gör man eget tryck på tröjor? En guide för hur du använder egendesign.com
  Här på egendesign.com jobbar vi dagligen med att uppfylla våra kunders önskningar om unika, personliga kläder med ege...
  Läs mer